Acasă » Anunturi » Comunicat – 30 mai 2017

Comunicat – 30 mai 2017

Având în vedere situația de ieri, din cadrul ședinței de Consiliu Local, venim cu următoarele precizări prin care ne dorim să clarificăm orice posibilă interpretare cu privire la transparența actului administrativ și liberul acces la informațiile de interes public, așa cum prevedere Legea 544/ 2001. Vă mulțumim!

 

TEXT EXTRAS DIN DOCUMENTUL ATAȘAT:

Comunicare

În şedinţa ordinară a Consiliului Local Bîrnova din data de 29.05.2017, consilierii locali, secretarul şi preşedintele de şedinţă au atras atenţia unui localnic venit să asiste la şedinţă că nu are voie să filmeze. Menţionăm faptul că intervenţia cu pricina a survenit după ce persoana în cauză nu a solicitat permisiunea de a transmite live pe o reţea de socializare desfăşurarea şedinţei ordinare, ci a pornit direct filmarea. Consilierii locali nu au fost deranjaţi de faptul că o persoană a dorit să filmeze, ci de modul în care persoana respectivă a făcut-o.

Potrivit legislaţiei în vigoare, „inregistrarea audio şi video a sedinţelor Consiliului local se va realiza prin grija secretarului comunei, cu mijloace proprii, fiind interzisă inregistrarea de către o altă persoană, fără acordul Consiliului Local”. De asemenea, articolul 5 al legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public prevede care sunt informaţiile de interes public pe care primăria are obligaţia de a le comunica din oficiu, în acest sens, la sediul primăriei Bîrnova fiind organizat un punct de informare-documentare.

Înregistrările şedintelor publice, cu unele excepţii pe care legea le stabileşte, sunt făcute publice, la cerere, în condiţiile legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Practic, autorităţile locale realizează înregistrarea şedinţelor de Consiliu Local şi publicitatea acestora, exceptate fiind persoanele care au acreditare din partea primăriei în acest sens sau cele care cer la începutul şedinţei de Consiliu dreptul de a înregistra şi de a publica respectiva şedinţă.

Primăria Bîmova nu interzice niciunei persoane interesate participarea la şedinţele de Consiliu Local, ci chiar îi încurajează pe cetăţeni să participe activ ori de câte ori doresc. Primăria Bîrnova cere, în schimb, respectarea procedurilor legale şi se dezice de orice formă de scandal din care unii şi-au făcut un obicei.

Şedinţele sunt publice (oricine poate participa), iar pe site-ul primăriei — ulterior adoptării — sunt publicate şi procesele verbale ale şedinţelor. În condiţiile în care vom dispune şi de mijloace de filmare adecvate, nu de telefoane mobile, vom filma şedinţele şi le vom arhiva, urmând a fi oricând accesate de către cei interesați.

Cu prețuire,
Ec. Mihai BALAN, primar al comunei Bîrnova, jud. Iași

Atașamente

Numar Fișier Descriere
pdf Comunicat